Corona en kinderen

Gepubliceerd op 14 mei 2020 om 21:43

In deze bizarre tijd van het corona virus komen er verschillende situaties op de kinderen af. De afgelopen weken zaten ze 24 uur per dag op een kluitje met vader en/of moeder. broertjes, zusjes. Buiten spelen kon eigenlijk niet en alleen volgens opgelegde regels. De sportclub dicht, niet bij vriendjes spelen, kortom: een hoop opgekropte energie.

 

24 uur per dag met elkaar in een huis, samen werken huiswerk maken, zelfs samen sporten en of spelletjes doen...dat kan teveel worden. Ruzies liggen op de loer en in de media is al vaak gewaarschuwd dat het huiselijk geweld zorgbarend toeneemt.

En al gaat de school weer gedeeltelijk open, thuis is intussen toch ook een beetje school geworden, vaders en moeders bemoeien zich met het schoolwerk en hebben dubbele rollen. Ook voor kinderen is de grens tussen prive en 'zakelijk' vervaagd.
Niet alleen komen de irritaties omhoog, er ontstaat rolonduidelijkheid. Praat je als ouder tegen je kind of als juf/meester? Wat als het niet lukt met het huiswerk? Mogen ze dan toch bij papa of mama mopperen?

Ingewikkelde tijden voor ouders én kinderen. En waar kun je terecht om - als het nodig is - hulp te vragen? Gelukkig leven we in een digitale wereld, met onbeperkte mogelijkheden wordt gezegd, dus is voor alles een oplossing.

Mochten er ouders en of kinderen zijn die met vragen zitten over bepaalde issues thuis, neem contact op! Mail, facebook, telefoon, Skype, Zoom... er is zoveel mogelijk. Samen kijken we dan naar de situatie om te ontdekken wat er mogelijk is om wederzijds begrip te realiseren en thuis weer thuis te laten zijn.

Soms helpen enkele tips al om even 'om te denken'. 

* maak een helder onderscheid tussen 'school' en 'privé' en dus ook tussen ouderschap en huiswerkbegeleiding

*  geef zelf kaders aan maar laat je kind vertellen hoe de 'schooldag' eruit moet zien
* plan je werk rond de huiswerktijden van je kinderen heen. 's avonds schiet je trouwens ook veel meer op!
* plan iedere dag 'ik'-tijd in voor je kinderen én voor jezelf waarin ze zelf mogen weten wat ze doen, zolang ze huisgenoten maar niet storen.
* geniet van deze tijd! Wanneer heb je ooit de ontwikkeling van je kind van zo dichtbij gezien, beleef je zijn of haar dag mee?

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.